Sprawozdanie duszpasterskie i ekonomiczne z roku 2014

Napisane przez  Opublikowano w: Rada Parafialna

Sprawozdanie to informacja poprzedzona dyskusją i wyciągniętymi wnioskami. Opiera się na dwojakim poznaniu: intelektualnym i intuicyjnym oraz dwojakim spojrzeniu: przez obraz naszych oczu i oczu serca.

W duszpasterstwie rok 2014 przejdzie do historii jako rok wyniesienia na ołtarze św. Jana Pawła II.

Wydarzenia

Będzie to rok zbudowania duszpasterstwa Kościoła duchowego, poprzez relikwie św. papieża Jana Pawła II oraz św. Faustynę Kowalską i bł. Michała Sopoćkę, apostołów Miłosierdzia Bożego.

Dla przypomnienia podaję niektóre fakty.

1. Jako prezent dla chorych naszej parafii proboszcz podejmuje się zbudować grotę Matki Bożej z Lourdes w przeciągu dwóch lat.
  2. Księża wikariusze, sostry zakonne felicjanki i katecheci są zobowiązani, oprócz ustalonych obowiązków, do prowadzenia grup modlitewnych, adoracji Jezusa Eucharystycznego w kaplicy Chrystusa Króla z grupami dzieci i młodzieży.
  3. Prezydent Koszalina odznacza Księdza proboszcza statuetką "Koszalińskiego Orła" za działalność na rzecz integracji społeczności lokalnej, tworzenie równych szans rozwoju oraz wychowywanie młodego pokolenia w duchu wiary w człowieka".
  4. W okresie Wielkiego Postu przeżywaliśmy rekolekcje akademickie, parafialne i szkolne.
  5. Systematycznie można było uczestniczyć w zajęciach Nowej Ewangelizacji.
  6. 27 kwietnia, w dzień kanonizacji Jana Pawła II pierwsze nabożeństwo do świętego Papieża, które wprowadziliśmy na stałe w pierwsze wtorki miesiąca.
  7. 1 czerwca, diecezjalne dziękczynienie za kanonizację św. Jana Pawła II w naszym kościele, z udziałem wszystkich biskupów.
  8. Z naszego kościoła wyruszył Marsz dla Życia i Rodziny.
  9. W budynkach szkoły katolickiej zorganizowano wyjątkową wystawę oryginalnych pamiątek związanych z papieską wizytą w 1991 roku.
  10. W wigilię odpustu parafialnego w uroczystość Zesłania Ducha Świętego, Mszę świętą celebrował biskup Krzysztof Zadarko ---> (kazanie). A w niedzielę Zesłania Ducha Świętego, sakramentu Bierzmowania udzielił ks. biskup ordynariusz Edward Dajczak.
  11. 20 lipca w kościele przeżywaliśmy koncert chórów polonijnych.
  12. 26 lipca babcie i dziadkowie otrzymali tradycyjne upominki. Ich patronami są św. Anna i św. Joachim.
  13. 2 sierpnia - wizyta biskupa Tadeusz Bronakowskiego (Troska o trzeźwość – wielkie wyzwanie dla wszystkich), przewodniczącego Zespołu Episkopatu Polski ds. Apostolstwa Trzeźwości (kazanie podczas Mszy świętej na Górze Chełmskiej - Katecheza wygłoszona na Górze Chełmskiej). A w naszym kościele przechowywany jest sztandar Krajowy Apostolstwa Trzeźwości, który peregrynuje po dekanatach diecezji.
  14. Na placu rekreacyjnym parafii odbyły się dwa festyny: VIII Letnie Spotkania z Folklorem oraz "Postaw na Rodzinę".
  15. We wrześniu i październiku parafia stała się miejscem przyjmowania prac konkursowych pt. "Mój kościół na Pomorzu" oraz ogłoszenia finału.
  16. Dziesięciotygodniowe rekolekcje ewangelizacyjne Odnowy w Duchu Świętym poprowadził ks. Rafał Pernal.
  17. Obraz "Jezu ufam Tobie" został oddany do renowacji. Poświęcenie obraz wraz z instalacją relikwii św. Faustyny Kowalskiej odbyło się 22 lutego 2015 roku.
  18. Na prośbę arcybiskupa Henryka Hosera z Warszawy-Pragi, został podjęty trud przygotowania co najmniej 12 świeckich rycerzy Jana Pawła II.
  19. W rocznicę konsekracji kościoła parafialnego tradycyjnie ogłoszono kolejnych wiernych parafii kochających Kościół. W roku 2014 wyróżnienia proboszczowskie otrzymali: Wilhelmina i Jerzy Wesołowscy, Joanna i Adam Cioch, Leszek Dowgielewicz z Rodziną oraz ks. Piotr Zieliński.
  20. Z początkiem grudnia MEC rozpoczęła prace modernizacyjne związane z wymianą rur ciepłowniczych doprowadzających gorącą wodę do zabudowań parafialnych. Została też całkowicie zmodernizowana aparatura rozdzielcza w piwnicy plebanii. Pozostały do wymiany rury wewnątrz budynku plebanii, klasztoru sióstr i szkoły. Te prace będą organizowane w późniejszym terminie.
  21. 7 grudnia ukazał się 100 numer gazetki parafialnej "Nasze Życie".
  22. W uroczzystośc 33 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Polsce Zarząd Regionalny NSZZ Solidarnośc "Pobrzeże" uhonorował ks. Kazimierza Bednarskiego krzyżem "Semper Fidelis" ("Zawsze wierny").

Chrzty, śluby i pogrzeby

Chrztów udzielono 166 (więcej niż w roku ubiegłym). Zapowiedzi ślubnych było 84, a udzielonych ślubów 38 (także więcej niż w roku ubiegłym). Do wieczności odeszło 167 osób (niestety, także więcej niż w roku ubiegłym ).

Więcej wiernych przychodziło na Msze święte niedzielne a także na Msze święte w tygodniu. Więcej przyjęło Komunię świętą. Z kolei mniej było dzieci do Pierwszej Komunii Świętej i mniej młodzieży do sakramentu Bierzmowania.

Z parafii bardzo dużo młodych ludzi opuściło Koszalin szukając życiowego miejsca w Gdańsku, Warszawie czy w Poznaniu. Trudno jest znaleźć dom, z którego przynajmniej jeden młody człowiek nie wyjechał za chlebem do krajów zachodnich.

Oceniając grupy modlitewne, tak bardzo potrzebne w duszpasterstwie, na pochwałę zasługują animatorzy. Dla nich należy się nie tylko publiczna pochwała, ale przekonanie, ze są głównym kręgosłupem ducha parafii. Członkowie grup stanowią resztki dawnej świetności. Jedni odeszli do Pana, inni się postarzeli i są chorzy. Potrzebna jest natychmiastowa pomoc i o to zwracamy się do Ducha Świętego, aby natchnął serca parafian swoim blaskiem życiowej mądrości. Na kolędzie będziemy pytali -do której z grup modlitewnych zechcą należeć mażczyzni, kobiety, młodzież i dzieci.

Caritas parafialna

Caritas parafialna przez cały rok pozbawiona została wsparcia żywności unijnej. Zakres świadczonej obecnie pomocy:

• systematyczne wspieranie biednych przy wykupie lekarstw;
  • darmowe pieluszki przez rok po urodzeniu dziecka;
  • sklep parafialny oferował tylko wąski asortyment najbardziej potrzebnych artykułów, w grudniu decyzją Rady Ekonomicznej został zamknięty.

Z braku normanalnego handlu przynoszącego zysk, który był pomocny w darmowej pomocy biednym, sklep został pozbawiony dochodów, wtedy wszystkie artykuły wykupywała parafia. W grudniu decyzją Rady Ekonomicznej, sklep został zamknięty. W punkcie biura Caritas zostanie otwarty mini sklep, aby pomoc parafii dalej była kontynuowana. Rada Parafialna zadecyduje, co w dotychczasowym budynku sklepu będzie. Propozycje są dwie: kaplica przedpogrzebowa lub żłobek prowadzony przez siostry zakonne.

Personalia

W drugiej połowie roku 2014 dokonały się zmiany personalne, m.in. zmieniona została przełożona sióstr felicjanek - s. Kazimierę zastąpiła S. Małgorzata. Ks. Tomasz Roda został dyrektorem Caritas diecezjalnej a jego miejsce zajął ks. Remigiusz Szauer. Ks. Paweł Kowalski został wikariuszem parafii mariackiej w Kołobrzegu. Na jego miejsce jeszcze nie przyszedł nikt. Ks. Stefan Maliczewski służy pomocą jako rezydent.

Informacje ekonomiczne

Bilans szkoły katolickiej, która dzięki wpłatom czesnego i wspomożeniu przez Urząd Miasta utrzymuje się na wysokim poziomie, zarówno edukacyjnym jak i ekonomicznym.

Gorzej wypada parafia. Na skutek małych możliwości wsparcia z zewnątrz, co było praktyką lat poprzednich, i przy braku tradycji składania ofiar w ciągu roku przez wiernych, parafia ma zadłużenie. Ratunek podjęty w grudniu 2014 to zwolnienie z pracy w parafii 6 osób, zmniejszenie kosztów energii cieplnej i elektrycznej, a także środki z 1 proc. przekazanego Fundacji Parafialnej. Numer KRS jest podany w biuletynie oraz w na stronie internetowej parafii.

Wzorem lat ubiegłych można przynosić zeznania podatkowe do biura parafii, skąd pan Mieczysław Szmit zabierze/wypełni i przyniesie gotowe rozliczenie. Utrzymanie Caritas parafialnej na poziomie 150 tys. zł staje się koniecznością. Parafia musi być źródłem pomocy. Człowiek będzie zawsze ważniejszy niźli prąd , ciepło czy kuchnia. Znaczącą pomocą są ofiary kolędowe. Co prawda kolęda jeszcze trwa, ale suma zebrana będzie wykorzystana na przedstawione długi. Optymizm jest owocem ryzyka. Ryzyko w dziełach Bożych jest dozwolone, bo i ludzie są lepsi niż myślimy. Świadczą o tym dzieła takie jak Licheń, Radio Maryja czy sięgając do biografii św. Maksymiliana - Niepokalanow. Osobą, która odpowiada za gospodarkę parafii jest zawsze proboszcz. Powinien on być całkowicie pozbawiony wszelkich egoizmowi i prywatności. Chcę takim być i Wy o to się módlcie, a Duch Święty dopełni dzieła kenozy tzn. uniżenia i przyjęcia postawy sługi. Amen.

Ks. Kazimierz Bednarski - proboszcz

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Media parafialne

b nasze zycie