Sprawozdanie duszpasterskie za Rok Pański 2012

Napisane przez  Opublikowano w: Rada Parafialna

Duchu Święty, który oświecasz serca i umysły nasze, dodaj ochoty i zdolności aby to sprawozdanie było pożytkiem doczesnym i wiecznym, przez Chrystusa Pana naszego. Amen.

Krótkie informacje z Kościoła Powszechnego - Stolica Apostolska

• Papież Benedykt XVI ma już 85 lat, 11 pażdziernika ogłosił Rok Wiary, biorąc pod uwagę 5o rocznicę otwarcia Soboru Watykańskiego II, oraz 20 rocznicę wydania Katechizmu Kościoła Katolickiego. Rok Wiary, jak podkreśla papież, ma być lekarstwem na współczesne kryzysy wiary. I tu jest zadanie dla wierzących - - mają pomóc w odnalezieniu Chrystusa tym, którzy Go utracili. Na ten temat papież mówi w każdą środę. Cykle tychże katechez drukuje "Gość Niedzielny" oraz portal wiara.pl.
  • Benedykt XVI odwiedził w 2012 r. Meksyk, Kubę i Libię. Wyniósł na ołtarze 8 świętych i 17 błogosławionych, dwie osoby podniósł do godności Doktorów Kościoła - św. Hildegardę z Niemiec i św. Jana z Avilli - Hiszpana.

Kościół na świecie

• Trwały prześladowania chrześcijan. Zabijano, palono świątynie, wtrącano do więzień (nie ma aktu agresji do żadnej innej kultury religijnej). Najbardziej przodowały w tych haniebnych uczynkach Nigeria i Egipt.
  • Świat ma dosyć mordowania niewinnych. Stąd marsze dla życia prawie w całym świecie. Najwięcej ludzi protestujących i wychodzących w pochodach na ulice zebrała Francja i Stany Zjednoczone.
  • Włochy oddały swoje miasta na spotkania dla szukających Jezusa. Mediolan dla rodzin, Rzym dla młodzieży świata formowanej w duchu Taize.
  • 600 lat obchodziła archidiecezja Lwowska.
  • W Europie rozpowszechniły się protesty przeciwko lansowanym przez rządy liberalne homozwiązkom małżeńskim.

Kościół w Polsce

• Nowa Ewangelizacja - to zadanie dla Episkopatu, poszczególnych księży biskupów, proboszczów i wszystkcih ludzi dobrej woli.
  • Zmniejsza się ilość powołań kapłańskich i zakonnych. Tragicznie wyglądają powołania kobiet. KĘP zwraca uwagę na parafie jako na najbardziej przygotowane wspólnoty do tego aby poznawać swoja wiarę, szanować Tradycje, a jednocześnie umacniać rodziny a tym samym współpracować na polu horyzontalno-wertykalnym.
  • Kryzys zawsze najbardziej dotyka ludzi samotnych. We wspólnocie możliwe są serca kochające i wyciągnięte do pomocy ręce. Umacniają swoja pozycje zakony przez prowadzenie szpitali (6), domów opieki, ośrodków terapii, lecznic etc. Także hospicja maja zagwarantowaną popularność i ludzką wdzięczność.
  • Wydarzeniem historycznym była wizyta patriarchy Rosyjskiego Cyryla. Podpisanie wspólnego przesłania Katolickiego Kościoła w Polsce i Rosyjskiej Cerkwi Prawosławnej to jedna z najważniejszych prób pojednania w historii obu narodów. Istotą dokumentu jest wskazanie drogi pojednania w wymiarze duchowym i wezwanie wszystkich ludzi dobrej woli do obrony ewangelicznych wartości, które współczesny świat chce zniszczyć.
  • Polski Kościół miał swoje zdanie i miejsce przy wydarzeniach natury socjalnej czy sportowej, bo rok 2012 obfitował w ustalenia prawne typu "później na emeryturę" czy Euro 2012.
  • Trudno nie spoglądać na braki w obietnicach rządu, na bezrobocie, na ludzi bezdomnych. Nasz ks. bp Edward Dajczak, delegat Konferencji Episkopatu Polski do spraw duszpasterstwa nauczycieli, powiedział KAI: Tęsknię za zmianą modelu katechezy szkolnej (...) to że liczba osób praktykujących maleje, rośnie liczba rozwodów, młodzi chętniej wybieraj ą życie w konkubinacie, jest jasnym sygnałem, że trzeba zmienić model katechezy.
  • Zmarło wielu wybitnych Polakow: Wisława Szymborska, poetka, laureatka nagrody Nobla, agnostyczka, ciągle poszukująca Boga: Stefan Stuligrosz, założyciel i przez 70 lat dyrygent chóru chłopięcego "Poznańskie Słowiki", kompozytor, bez reszty oddany Kościołowi; Jacek Wożniakowski, historyk sztuli, wybitna postać polskiej kultury, znany działacz katolicki, pisarz, eseista, tłumacz literatury, profesor KUL; Wiesław Chrzanowski, powstaniec warszawski, więzień PRL, marszałek Sejmu, twórca Zjednoczenia Chrzescijańsko-Narodowego.

Kościół w diecezji

• Był to rok 40 zaistnienia diecezji. Była zatem okazja do mobilizacji. Na koszalińskim stadionie Gwardii przyjechało prawie 15 tys. Gości, którzy świętowali 4o-lecie Kościoła koszalińsko-kolobrzeskiego. Mszy św. z udziałem biskupów metropoli szczecińsko-kamieńskiej, biskupa boliwijskiego a także 350 kapłanów przewodniczył abp Andrzej Dzięga. Nie zabrakło także konferencji i modlitwy prowadzonej przez misjonarzy z Brazylii.
  • Z kolei w Skrzatuszu wrześniowa pielgrzymka do sanktuarium Matki bożej Bolesnej otworzyła Rok Skrzatuski.
  • Po ponad rocznych staraniach na koszalińkim cmentarzu stanął pomnik - symbol pamięci o dzieciach utraconych. W efekcie udało się stworzyć nie tylko miejsce pochówku ale wypracować procedury umożliwiające pochówek dzieci, których ciała pozostały w szpitalu.
  • Z kolei spojrzenie na bezdomnych zaowocowało zakupem i otwarciem budynku przy ul. Młyńskiej, przed wojna należącego do Siótr protestanckich z Minden. W budynku znajdą miejsce wszyscy potrzebujący. Obecnie trwa tam gruntowny remont, ale .. już jest kaplica Eucharystyczna czynna całą dobę.

Kościół w parafii

• Parafia ma już skończone 32 lata. Wspólnota parafialna liczy 18.700 mieszkańców. Praktykuje w niedziele ok. 4-4,5 tys. wiernych . W roku 2012 było 221 chrztów, 160 pogrzebów, 182 dzieci przystąpiło do I Komunii Świętej, 98 młodzieży - do sakramentu Bierzmowania, i tylko 46 ślubów. Ogólnie - stan dobry.
  • W lutym 2012 roku przeżyliśmy wizytację duszpasterską. Był z nami ks. biskup pomocniczy Krzysztof Zadarko. W sprawozdaniu przedstawiłem wszystkie dobre, słabe i złe strony życia w parafii.
  • Przychodząc do Koszalina jako duszpasterz proboszcz zdawałem sobie sprawę, że prawdziwy Kościół, to ten biedny Kościół. I taki kościół mam. To ten biedny Kościół przychodzi na Msze św., składa ofiary i dźwiga wszystkie ciężary związane z utrzymaniem, misjami, Caritasem etc. I za to bardzo dziękuje i współczuję.
  • Dlatego - sam jestem kapłanem, który nic nie chce dla siebie. Każdą kolędę, wypłatę, oddaję na potrzeby Caritas parafialnej. Bo parafia, żeby była ewangeliczna i Chrystusowa, musi mieć żywy Caritas i oświatę. Caritas daje pomoc żywnościową i farmaceutyczną, szkoła daje wychowanie, Tradycję chrześcijańską i edukację na wysokim poziomie. Dawania jest ciągle za mało, bo kiedy tzw. sieci sklepowe opanowały miasta, sklep - singiel, czy apteka stały się tylko oparciem dla biednych. Nie ma przez to utargu, a tylko długi do zapłacenia. W roku 2012 przy minimum wydatków na ten cel - Caritas zapłaciła 250 tys. zł. Dla informacji usługi Caritasowe, to nie mniejsze ceny towarowe, ale dopłaty do lekarstw czy zakupów artykułów spożywczych, które w wielu wypadkach nie mających pieniędzy, kosztują 1 zł.
  • Ciągle jesteśmy na etapie spłacania długów. I tu musimy wykazać się cierpliwością. Prawdopodobnie w tym roku będzie plan zagospodarowania terenów od działek ogródkowych (przy drodze do Jamna) - do jeziora Jamno. Wtedy będą kupcy, aby sprzedać parafialną ziemię. A tak - z wielkim wysiłkiem - żebrzac po Warszawie, Katowicach i innych miastach, oddajemy raty w PKO i BOŚ. W roku 2012 do PKO oddaliśmy 480 tys. zł, co w efekcie stanowiło 168 tys. spłaty, reszta to odsetki, w BOŚ - 280 tys. zł. Raty spłacamy rzetelnie.
  • Rok 2012 był dla mnie rokiem przejściowym. Załamała się struktura ludzi oddanych Kościołowi, parafii, a także samemu mnie. Do wieczności odeszli ci, którzy najbardziej byli potrzebni. Ostatni z nich p. Marian Binaś był doradcą finansowym i realizował wszystkie sprawy trudne. A przecież do tego innego wymiaru życia odeszli Ci, którzy najwięcej starali się o parafie, panowie Władysław Husejko (l. 60), Roman Bielecki (l. 61), Także podobny los spotkał tych, którzy z odległości Gdańska, czy nawet Wiednia, pamiętali o parafii. Muszę uwierzyć w młodość i w młodych.
  • Przyrzekam sobie, ze od czasu postu (Środy Popielcowej), będę codziennie godzinę na Adoracji. Zapraszam do towarzystwa osoby indywidualnie, ale także cale rodziny. W ten sposób możemy okazać się siła ducha, która wszystko zwycięży.
  • Jeszcze przed Bożym Narodzeniem redakcja "Miejsca Święte" chciała mi pomóc i wydała przygotowane przeze mnie zdjęcia zabudowy sakralnej i teksty wierszowanych życzeń dla Parafian. Chciałbym, aby ten album mógł być w każdej rodzinie. W ten sposób, będzie to znacząca pomoc parafii, a jednocześnie pamiątka. Im więcej miłości do Kościoła - pamiątka będzie bardziej cenna.

Dziękując Bogu za rok Pański 2012, dziękuję Wam drodzy Parafianie, dziękuję za uświęcanie Kościoła i wspólnoty parafialnej. Kto ma sąsiadów wierzących, niech modlą się razem, kto ma niewierzących - niech modli się za nich.

A ja modlę się za siebie, bym: tak mnie skrusz, tak nie złam, tak mnie wypal Jezu, byś pozostał zawsze ty, byś pozostał zawsze Ty - jedynie Ty ...

Ks. Kazimierz Bednarski

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Media parafialne

b nasze zycie